1. Polder in de gemeente → Aardenburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis; opp. ca. 95 ha; hoogte 1,3 tot l,6m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Cadzand (→ Kievittepolder).
De polder werd in 1450 bedijkt door Willem de Wilde in de verdronken parochie St.-Margriet; vóór de St.Elisabethsvloed van 1404 omvatte de Polder van St.-Margriet een deel van de latere St.Jorispolder; in dit deel stond tussen 1399 en 1404 de kerk van het thans Belgische St.Margrite. De St.-Jorispolder overstroomde in 1477 en 1672 (herdijkt 1711). Hij heeft behoord tot het waterschap Eiland en Brandkreek (→ Brandkreekpolder) en viel binnen de voormalige gemeente St.-Kruis. De scheidingsdijken zijn gedeeltelijk verdwenen. Het zuidelijk polderdeel, ten zuiden van de Eilandweg, is bekend als ’t ‘Eiland.2. Polder in de gemeente → Oostburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis; opp. ca. 80 ha, hoogte ca. 0,9 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis (→ Jong-Breskenspolder).
De polder kwam in 1534 tot stand als deel van het eiland Cadzand (174 gemeten). Hij werd ten oosten van de Gars- en Grubekepolder bedijkt door ’mijn heere van St.-Joris’, vermoedelijk een lid van het geslacht De Baenst (→ Baanst). De St.-Jorispolder behoorde tot het waterschap Cadzand (→ Oudelandsche Polder) en viel binnen de voormalige gemeente Zuidzande. De scheidingsdijken van de polder zijn grotendeels verdwenen.
3. → Melopolder.
LITERATUUR
Wilderom. Tussen afsluitdammen IV. Gottschalk. Historische geografie II. De Hullu. Toevoegsels op Roos.