Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

BREEZAND

betekenis & definitie

1. Strand- en duingebied, buurtschap met recreatieterreinen ten noorden van → Vrouwenpolder; sedert 1 juli 1966 binnen de gemeente Veere (Walcheren).

Ten oosten van Breezand ligt de aansluiting van de Veersegatdam (1961) die Walcheren met Noord-Beveland verbindt; onder invloed van deze dam vindt aan de zeezijde aanwas van zand plaats.

De duinen van Breezand en het westelijk daarvan gelegen Oranjezon zijn van grote natuurwetenschappelijke waarde; zij fungeren tevens als waterwingebied → drinkwatervoorziening).

Op het Breezand landde op 30 juli 1809 een Engels leger onder bevel van Lord Chatham met het doel de Franse bezetting van Walcheren te verdrijven, een Frans eskader op de Schelde te vernietigen en zodoende de vaart naar Antwerpen vrij te maken. Ofschoon de landing goed verliep, slaagden de Engelsen er niet in Walcheren te bevrijden; op de eerste kerstdag 1809 waren de laatste Engelsen al weer onderweg naar hun vaderland.

Bij Breezand lag op de noordoostelijke hoek van Walcheren (nu aansluiting Veersegatdam) het in 1588 op last van de Staten van Zeeland gebouwde fort Den Haak. Dit fort moest de noordelijke toegang van het Veerse Gat onder controle houden. De versterking werd bij de landing in 1809 door de Engelse kanonneerboten beschoten en o.l.v. de Engelse generaal Fraser veroverd.

Op het strand van Breezand/Vrouwenpolder spoelen van tijd tot tijd fragmenten van Romeinse dakpannen aan, sommige met het stempel van de ‘aanhankelijke en getrouwe vloot van Germanië (CGPF; → Romeinse tijd); vermoedelijk heeft hier aan de monding van de Schelde een steunpunt van de Romeinse vloot gelegen.

LITERATUUR

J. De Kuijper, Het fort den Haak. Sasburg, Walcheren, het gemiste bruggehoofd. Wilderom, Tussen afsluitdammen III, 31-32, 37.
2. Zandplaat in zee ten noorden van Walcheren.