Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Tong

betekenis & definitie

1. Tong is een van de fijnste en best betaalde deelen van het rund. Wordt zoowel versch gekookt als gerookt en gepekeld gegeten. Ook wordt tong wel in worst verwerkt.

Samenstelling versche kalfs-of rundertong: eiwit 15,7%; vet 17,6%; water 66%; verbrandingswaarde 2300 calorieën per kg.

Samenstelling versche ossentong: eiwit 24,3%; vet 31,6%; vocht 35,7%; verbrandingswaarde 4000 calorieën per kg.

2. Tong (Solea vulgaris) is een vischsoort behoorende tot de platvisschen. Groote exemplaren zijn wel 50 cm lang. Het is een der smakelijkste zeevischsoorten, welke in de Noordzee gevangen worden. Een tweede soort (Solea lutea), die slechts 15 cm lang wordt, komt eveneens aan onze kust voor en wordt vaak met jonge exemplaren van de echte tong verward.