Pasteuriseeren is een door Pasteur aangegeven werkwijze, voor het dooden van schadelijke bacteriën, voornamelijk geschikt voor vloeistoffen als melk, bier, etc. Bij deze methode van conserveeren, wordt geen absolute steriliteit van het behandelde materiaal verkregen. Bij melk bv. wordt slechts een belangrijke teruggang van het aantal kiemen verkregen, waardoor de houdbaarheid eenige dagen verlengd wordt zonder dat gekookt behoeft te worden. Andere gepasteuriseerde producten als bier en vruchtensappen kunnen door pasteuriseeren practisch onbeperkt houdbaar gemaakt worden. In principe komt het pasteuriseeren hier op neer dat de vloeistof gedurende langeren tijd op een temperatuur van 65-70° C gebracht wordt. Hierdoor sterft het grootste gedeelte van de kiemen af zonder dat de nadeelige invloed van de hooge temperatuur, zooals die bij koken plaats vindt, wordt bemerkt. Op den normalen gang van zaken, waarbij de vloeistof gedurende 30 minuten op 65° C wordt gebracht, bestaan vele variaties, die alle hierop neer komen, dat men hetzelfde resultaat tracht te bereiken bij hoogere temperaturen, maar dan gedurende korteren tijd.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk