Wat is de betekenis van Pasteuriseeren?

2025-07-16
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Pasteuriseeren

Pasteuriseeren is een door Pasteur aangegeven werkwijze, voor het dooden van schadelijke bacteriën, voornamelijk geschikt voor vloeistoffen als melk, bier, etc. Bij deze methode van conserveeren, wordt geen absolute steriliteit van het behandelde materiaal verkregen. Bij melk bv. wordt slechts een belangrijke teruggang van het aantal kiemen ve...

2025-07-16
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Pasteuriseeren

kiemvrij maken v. vloeistoffen (speciaal voedingsmiddelen), volgens de methode v. → Pasteur. Melk wordt gepasteuriseerd door ze gedurende 30 min o/e temperatuur v. 60—65° C te verhitten.

2025-07-16
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Pasteuriseeren

Sterilisatie-methode voor melk. Herhaaldelijk verwarmen tot 60° à 75° C en weer afkoelen, ten einde bacteriën en schimmels te dooden. Kiemende sporen worden mede vernietigd, nog voordat nieuwe sporen gevormd kunnen worden. Pasteur beschermde langs dezen weg wijn tegen nagisting. Botman.

2025-07-16
Populaire Geneeskundige Encyclopaedie

Dr. Ch. Bles (1929)

Pasteuriseeren

het verwarmen van een stof tot op 65 à 70° gedurende minstens ½ uur, gevolgd door plotselinge afkoeling. Hierdoor worden een groot aantal ziektekiemen gedood, maar niet alle. Iets, wat gepasteuriseerd is, is dus nog niet gesteriliseerd (kiemvrij). Het P. is voldoende om bepaalde producten gedurende eenigen tijd voor gisting te bew...

2025-07-16
Pinkhof geneeskundig woordenboek

Herman Pinkhof (1923)

Pasteuriseeren

het herhaaldelijk verwarmen van stoffen tot 68° C., telkens gevolgd door afkoeling, waardoor de meeste ziekte- en bederfkiemen worden gedood en de sporen niet tot ontwikkeling kunnen komen (Pasteur).

2025-07-16
Algemeen Technisch woordenboek

H.J. van Eyk (1916)

Pasteuriseeren

Het, door middel van verwarming verduurzamen van spijzen, vooral melk.

2025-07-16
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Pasteuriseeren

Pasteuriseeren - zie STERILISEEREN.

2025-07-16
De vreemde woorden

Fokko Bos (1914)

pasteuriseeren

pasteuriseeren - wijn, bier, melk, enz. verhitten (zonder te koken) volgens de methode van Pasteur, om de ziektekiemen te vernietigen.

Wil je toegang tot alle 11 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-16
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Pasteuriseeren

een naar haar uitvinder benoemde methode om wijnen minder onderhevig aan bederf te maken, door het onschadelijk maken van de daarin tierende zwam-organismen. De bewerking bestaat in verwarming van den wijn tot 60° C. of daarboven. Daardoor worden de sporen der schadelijke zwammen gedood en derhalve bederf verhoed. Men gebruikt daarbij bijzonder...