Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Maïs

betekenis & definitie

Maïs is de vrucht van Zea Maïs, een gewas dat oorspronkelijk alleen in tropische en subtropische streken werd geteeld. Tegenwoordig wordt ook hier te lande voor veevoederdoeleinden maïs geteeld. Ook voor menschelijke consumptie vindt maïs talrijke toepassingen. Maïs wordt met kolf en al, maar dan meestal in nog onrijpen toestand, gekookt en in water met azijn en zout als Mixed Pickles ingemaakt. De rijpe maïskorrels worden in hun geheel aan vee vervoerd, maar ook gemalen. Voor alle veesoorten is het een geschikt voedsel. Het wordt veel voor het vetmesten gebruikt, maar ook voor melkvee vindt het een uitgebreide toepassing. Van de geheele maïsplanten, zooals die hier te lande gekweekt worden, wordt ensilage gemaakt nadat zij fijngehakt zijn, of ook soms in hun geheel. Van de verschillende maïssoorten verdient de gele maïs de voorkeur boven witte, vanwege het carotinegehalte der gele maïs.

Samenstelling maïskorrel: eiwit 9,4%; vet 4,1%; koolhydraten 70%; vocht 13%', verbrandingswaarde 3600 calorieën per kg.

Van de maïskorrel kan maïspap gekookt worden en ze kan na gemalen te zijn gebruikt worden voor het bakken van brood. In Italië en Roemenië wordt veel maïsgrutten gegeten. Het maïszetmeel wordt wel voor alkoholbereiding gebruikt en voor het bereiden van maïswhisky.