Maag is het orgaan dat dienst doet als tijdelijk reservoir voor het voedsel, en een begin maakt met de vertering ervan. Door de afscheiding van het zg. maagsap — een product van de slijmvliezen van den maagwand — worden de verschillende voedingsstoffen reeds voorverteerd. Het voornaamste enzym dat door den maagwand wordt afgescheiden is de pepsine — een eiwitafbrekend enzym. Daarnaast komt een tweede enzym voor, de lipase, die de vetten ontleedt, en in de derde plaats bevat het maagsap zoutzuur, waardoor de geheele spijsbrij die in de maag aanwezig is, zuur wordt. Dit laatste is noodzakelijk daar pepsine alleen in zuur milieu werkzaam is.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk