Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Bostel

betekenis & definitie

Bostel of bierdraf is een afvalproduct van de bierbereiding, dat overblijft nadat de gerst uitgeloogd is met water en er een omzetting van het zetmeel in suiker heeft plaats gehad. De samenstelling loopt nogal sterk uiteen ten gevolge van de talrijke methoden van bierbereiding, welke er bestaan. Het is een zeer waterrijk product, dat echter ook wel als zg. droge bostel in den handel wordt gebracht. Versche bostel bevat ongeveer 77% water, 5% eiwit; 1,5% vet; 13% zetmeel, 1,2 % aschbestanddeelen. Versche bostel kan vanwege zijn hooge watergehalte, met het daarmede gepaard gaande dure vervoer en het spoedig aan bederf onderhevig zijn, alleen op boerderijen in de onmiddellijke omgeving van de fabriek vervoederd worden. Zoowel voor het mesten van varkens en rundvee als voor melkvee is bostel zeer geschikt.

Gedroogde bostel heeft de volgende samenstelling: 10% vocht; 21% eiwit; 38% zetmeel; 10% vet; 15-20% ruwvezel en 4,5% aschbestanddeelen. Dit product kan goed bewaard worden en indien het bij het drogen niet te hoog verhit is, is de verteerbaarheid van het oorspronkelijke product er niet op achteruitgegaan.