Economische encyclopedie

D.C. van der Poel (1940)

Gepubliceerd op 21-01-2020

Arbeidsmarkt

betekenis & definitie

Naast de normale marktverhoudingen treden bij de ontmoeting en uitwisseling van vraag en aanbod van arbeidskracht op de A. enkele bijzondere factoren op. Daar de arbeidskracht aan de persoon van den arbeider is gebonden, worden het aanbod en de reacties van de zijde van het aanbod hierdoor sterk beïnvloed.

Aanpassing geschiedt van de zyde van het aanbod der arbeidskracht uiteraard langzaam, daar zoowel afals toeneming aan een lange tijdsduur en vele inwerkende factoren buiten de A. gebonden zijn. Interlocale aanpassing ontmoet de weerstanden van verplaatsing van arbeidskrachten, die niet uitsluitend van economische aard zijn.

Aanpassing van het aanbod in de verschillende beroepen via beroepskeuze ontmoet eveneens behalve de weerstand van tijd, die grooter is naarmate de vereischte scholing langer duurt, ook de invloed van persoonlijke, niet-economische motieven, daar de beroepskeuze niet uitsluitend door financiëele vooruitzichten wordt bepaald. Ook overgang naar een ander beroep ondervindt deze beide weerstanden.

De invloed van de machtsverhoudingen der beide partijen op de A. en van hun organisaties is met die op andere markten te vergelijken.zie: Arbeid, Arbeidsloon, Arbeidsbemiddeling, Bevolkingspolitiek, Reserveleger, Werkloosheid.

Lit.: E. Lederer und J. Marschalk, Die Klassen auf dem Arbeitsmarkt und ihre Organisationen, G.d.S. IX/II, IV.