Het Gebiet Württemberg is een van de 11 gespecificeerde Duitse wijnbouwgebieden voor kwaliteitswijneh; er wordt meer rode dan witte wijn geproduceerd en de totale produktie ligt rond de 1003000 hl per jaar. Het district is officieel onderverdeeld in 3 Bereiche of subdistricten, te weten Remstal-Stuttgart, Württembergisch Unterland, KocherJagst-Taubertal, Abschnitt Stuttgart en Abschnitt Tübingen-Reutlingen.
Zie voor een complete lijst van de wijngaarden in deze districten het AANHANGSEL B.Het wijnbouwgebied Württemberg bestaat uit het dal van de Neckar en de dalen van zijn 6 zijrivieren, te weten de Rems, Enz, Zaber, Kocher, Jagst en Tauber.
Na heel wat tegenspoed werd de kwaliteit van de Württembergse wijnen in de vorige eeuw aanmerkelijk beter onder invloed van de Vereniging voor Verbetering van de Wijn die werd gesticht in 1824 en die de basis vormde voor de latere coöperaties. Het vervangen van oude wijnstokken door de Riesling en andere druiverassen heeft eveneens tot die verbetering bijgedragen. Ofschoon Württemberg nog steeds een van de grootste Duitse wijnproducenten is werd het wijngaardoppervlak aanzienlijk verkleind door factoren als de herbeplanting, het gebruik van wijngaarden voor andere agrarische doeleinden, de phylloxera aan het eind van de vorige eeuw en de uitbreiding van steden en industriegebieden.
De wijnen van Württemberg behoren niet tot de interessantste van Duitsland en men kan in elk geval één reden noemen waarom dit gebied niet erg geschikt lijkt voor de wijnbouw: de tamelijk warme lucht van zeeën en oceanen komt hier in botsing met de koudere lucht uit het continentale deel van Europa, hetgeen zeer plotselinge en heftige temperatuurswisselingen tot gevolg kan hebben, onweersbuien en, wat voor de wijnstok het allerergst is, onvoorziene nachtvorst zowel in het voorjaar als in het najaar. De matigende invloed van de rivieren waaraan de meeste wijngaarden zijn gelegen biedt een zekere bescherming tegen de over het algemeen nogal ongunstige weersomstandigheden.
Het meest voorkomende druiveras voor rode wijn is de Trollinger, een druivesoort waarvan de vruchten uitzonderlijk groot zijn en dat een tamelijk wrange wijn geeft. De beste rode wijnen worden, zoals overal elders in Duitsland, gemaakt van de Spatburgunder (de van oorsprong Bourgondische Pinot noir). De beste witte wijnen zijn de Riesling, gevolgd door de Sylvaner en in mindere mate door de Traminer en de Rulander (verwant aan de Franse Pinot gris). Ook de nieuwe rassen hebben enkele zeer succesvolle wijnen opgeleverd. De grote coöperaties, die het grootste gedeelte van het wijngaardoppervlak beheren, schijnen de aanplant van nieuwe soorten te stimuleren.
Het beroemdste produkt van de Württembergse wijnbouwers is ongetwijfeld de Schillerwein, een lichtroze, zeer geurige wijn die uiterlijk niet veel verschilt van andere Europese roséwijnen, maar niet op dezelfde wijze wordt gemaakt. Schillerwein wordt gemaakt van rode en witte druiven die al voor de persing met elkaar worden vermengd en samen gisten. De 2 rassen groeien dikwijls broederlijk naast elkaar op dezelfde percelen en het vermengen gebeurt in feite al tijdens de pluk. Deze wijn geniet een grote bekendheid en is zeer populair in het gebied waar hij wordt geproduceerd.
WÜRZBURG
Wijncentrum van Franken dat de Steinweine produceert.
→ Franken