Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Vougeot

betekenis & definitie

Rode en witte Bourgogne. Côte de Nuits, Frankrijk

Vanaf de weg door de wijngaarden, ten zuiden van Chambolle-Musigny, heeft men een goed uitzicht over de hier relatief sterk aflopende helling. Men ziet vandaar ook het plateau met onder andere het beroemde Château de Vougeot, omgeven door de wijngaarden van het → Clos de Vougeot, het geheel omsloten door een eeuwenoude stenen muur.

Afgezien van het Clos - een der grootste wijngaarden van de Bourgogne en tevens een van de beroemdste ter wereld - heeft Vougeot niet veel bijzonders te bieden. Tegen de muur ligt een klein dorp genesteld waar men binnenkomt via gewelfde poorten. Buiten de muur liggen enkele wijngaarden waarvan de wijnen worden verkocht onder de Appellation Vougeot, gevolgd door de naam van de wijngaard, mits zij kunnen voldoen aan de minimum normen.

De naam van de gemeente en van het Clos is afgeleid van die van de Vouge, een beek die ontspringt op de heuvel die Vougeot scheidt van Chambolle-Musigny. Het dorpje zelf is al heel oud en er wordt al eeuwenlang aan wijnbouw gedaan, want toen de Cisterciënzers er aan het begin van de 12de eeuw arriveerden werden hun deze akkers geschonken. De monniken herverkavelden de verschillende wijngaarden die tegenwoordig binnen de muren van het Clos liggen. Ze bouwden het kasteel, maakten de naam daarvan beroemd en drukten tevens hun stempel op de omliggende wijngaarden. Er is in de geschiedenis van onze jaartelling geen groepering geweest die zoveel voor de ontwikkeling van de hoge wijnen heeft betekend als de Orde van de Cisterciënzers. Hun grootste successen zijn het Clos de Vougeot en Kloster Eberbach in de Rheingau.

De wijngaarden die buiten de muur liggen zijn Les Petits-Vougeot en Les Cras (die, beplant met Pinot noir, allebei rode wijnen produceren) en Vigne-Blanche of Clos Blanc de Vougeot (die, beplant met Chardonnay en Pinot blanc, een witte wijn geeft). De Clos Blanc behoort in zijn geheel aan de firma Les Héritiers Guyot, een handelshuis in Dijon.

Het Clos de Vougeot is vanzelfsprekend de trots van de gemeente, maar ook de wijnen uit de andere wijngaarden zijn heel aangenaam en vaak zelfs verrukkelijk. De rode Vougeot is in het algemeen een stevige, aangenaam ronde wijn die er echter ook altijd in slaagt een zekere delicatesse te behouden en die dikwijls een heel bijzonder, nogal nadrukkelijk bouquet heeft. De witte wijn is droog, soms zeer fruitig en krachtig, waardoor hij veel weg heeft van die van Aloxe-Corton in de Côte de Beaune. Hij bezit echter niet de grote klasse van de beste wijnen van Aloxe.

Het wijngaardoppervlak binnen de muren van het Clos bedraagt 50,38 ha en buiten de muren slechts 12 ha. De wijngaarden buiten de muren produceren gemiddeld ongeveer 360 hl rode wijn en amper 45 hl witte.

De andere wijngaarden hebben recht op de benaming Vougeot-Village, of ook wel Vougeot Premier Cru.

GRAND CRU

Oppervlakte in ha

Clos-Vougeot 50

PREMIERS CRUS

Clos Blanc de Vougeot 1,8

Les Petits-Vougeot 5,8

Les Cras 4,2