Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Verenigde staten: washington

betekenis & definitie

Washington produceert nu meer druiven dan welke andere staat, met uitzondering van Californië, en telt 24 wijnmakerijen, waarvan er 20 na 1976 zijn begonnen.

Washington is al lange tijd een belangrijke bron van Concord-druiven voor sap, gelei en wijn, maar pas in 1967 kwam een grote doorbraak. De vooraanstaandste wijnmaker van Californië, André Tchelistcheff, ging in dat jaar naar Washington en proefde een zelfgemaakte Gewürztraminer uit de kelder van Philip Church, professor aan Washington State University. Tchelistcheff noemde het de fijnste witte wijn van Gewürztraminer in Amerika. Sinds de dag dat Tchelistcheff Washingtons mogelijkheden roemde, zijn steeds meer verbouwers hun Concords uit de grond gaan trekken om ze te vervangen door viniferas. Tegenwoordig leveren de ontluikende wijngaarden van Washington niet alleen druiven aan de eigen wijnmakerijen, maar ook aan die in Californië, Oregon, Idaho, Michigan en Canada. De uiteindelijke wijnen kunnen concurreren met die van Californië en trouwens met alle wijnen van de wereld. Vooral veelbelovend zijn Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay, Sauvignon blanc, Sémillon, Cabernet Sauvignon, Pinot noir en Merlot.

De wijngaarden van Washington liggen in 2 geheel andere microklimaten - het merendeel in Yakima Valley, een ruime, zanderige vallei bijna midden in de staat, en de rest op de noordelijke oever van de Columbia River. Washington is begiftigd met een bijna ideale combinatie van klimaat en grond. De warme dagen en koele nachten leveren goed uitgebalanceerde druiven - smakelijk, zoet en met een hoog zuurgehalte. Het gebied ligt vlak ten noorden van de 46ste breedtegraad, dezelfde lijn die door de Bordeaux en de Bourgogne loopt. Op de lichte zandgronden van Yakima Valley kan phylloxera niet overleven, zodat enten overbodig is. Daar het er zelden regent en irrigatie goedkoop en in ruime mate beschikbaar is, kunnen wijnboeren precies op tijd en met afgepaste hoeveelheden irrigeren.

Toch kennen de wijnbouwers in Washington ook hun problemen. De winters kunnen streng zijn, waarbij de temperaturen soms een maand lang onder nul blijven, en als het sneeuwdek licht is, kan deze buitensporige kou de wortels bevriezen. Een ander gevaar schuilt in de nabijgelegen vulkanen. Na de eerste uitbarsting van Mount St.-Helens werden de wijngaarden in Yakima bedekt onder as, zodat de druivebladeren geen zon konden opnemen. De as moest van de bladeren worden geschud en geblazen. Een ander gevaar is van de mens afkomstig: druiven vormen een onbelangrijke oogst te midden van graan.

Om het onkruid te bestrijden gebruiken graanboeren vaak het chemische middel 2,4D, dat de wijnstokken kan vernietigen. Andere chemische middelen, mildere toepassing en wetgeving worden in overweging genomen.

Associated Vintners werd in 1962 gevormd door 10 wijnminnende faculteitsleden van de University of Washington. Oorspronkelijk gevestigd in Kirkland, breidde de organisatie zich later uit en verhuisde naar Redmond, en vervolgens weer naar de huidige lokatie in Bellevue, niet ver van Seattle. AV, zoals het graag genoemd wil worden, koopt alle viniferadruiven van onafhankelijke verbouwers, en heeft op het ogenblik 9 verschillende wijnen in het assortiment, met een jaarproduktie van 35 000 kistjes. De Chardonnay is een van de beste uit de staat. Preston Wine Cellars, het grootste familiebedrijf in Washington, werd in 1976 opgericht. Het bezit nu 73 ha verschillende vinifera-variëteiten.

Preston in Pasco, in het ontworpen Columbia River Basin-wijngebied, biedt 13 verschillende wijnen aan, waaronder een goede Chardonnay. De huidige jaarproduktie bedraagt 60 000 kistjes.

Sagemoor Farms is een van de grootste druivenleveranciers in het district Pacific Northwest en een grote wijngaardonderneming zonder wijnmakerij. Sagemoor Farms bezit even ten noorden van Pasco aan de Columbia River 189 ha vinifera. Sagemoor verbouwt 10 eersteklas varietals, met grote concentraties Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Johannisberg Riesling. Sagemoor heeft druiven verkocht die hun weg hebben gevonden naar bekroonde wijnen in Washington, Oregon, Idaho, New York, Michigan, Californie, Pennsylvania en British Columbia, en daar de reputatie nog steeds stijgt, wordt de herkomst Sagemoor trots op het etiket van de producent vermeld.

Château Ste. Michelle. De geschiedenis van het château gaat terug tot 1934. De National Wine Company (Nawico) en de Pommerelle Company begonnen dat jaar afzonderlijk vruchtesap en labruscawijnen te produceren. Ze fuseerden in 1954 en vormden de American Wine Growers. Vinifera-druiven werden in de jaren ’50 voor het eerst in Washington geplant en het duurde aanzienlijke tijd voordat de verbouwers genoeg zelfvertrouwen hadden om ze in grote hoeveelheden aan te planten.

In 1967 volgde, met hulp van specialist André Tchelistcheff, de eerste pluk van vinifera door American Wine Growers. Ze werden verkocht onder de naam Château Ste. Michelle, een in een opwelling gekozen naam. In 1973 werd het bedrijf verkocht aan een groep beleggers uit Seattle, en een jaar later kocht United States Tobacco Company de zaak. De nieuwe eigenaar bouwde een schitterend kasteel in Woodinville, even buiten Seattle, om de wijnmakerij van Château Ste. Michelle en het hoofdkantoor te huisvesten.

Vlak bij Grandview in Yakima Valley gelegen, heeft Ste. Michelle de oorspronkelijke wijngaard van Nawico gehandhaafd en produceert nu uitsluitend rode druiven. De grootste wijngaard met witte druiven ligt in Paterson en kan bogen op een nieuwe wijnmakerij en proeflokaal: River Ridge genaamd. Alle 1133 ha vinijeras liggen ten oosten van de Cascade Mountains. Het bedrijf biedt op het ogenblik 11 verschillende wijnen aan uit 9 variëteiten, met een jaarproduktie van 300 000 kistjes. Château Ste. Michelle, de enige wijnmakerij in Washington die door het hele land levert, wil in 1985 een produktie van 500 000 kistjes hebben bereikt.