Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Uruguay

betekenis & definitie

Het belang van dit kleine Zuidamerikaanse land op het gebied van de wijnindustrie is langzamerhand zo groot geworden dat het niet langer in verhouding staat tot zijn oppervlak. Men produceert er namelijk 1 miljoen hl per jaar, die grotendeels in het land zelf wordt gedronken en nauwelijks geëxporteerd.

In een heel klein stroompje vloeit het Brazilië binnen. Wanneer u dus zin hebt om de wijn van Uruguay te proeven zult u toch naar het land zelf toe moeten.De wijnen van Uruguay zijn zowel rood, wit als rosé. De laatste hebben een donkerder kleur dan die uit andere landen en gaan meer de kant op van de Spaanse clarete dan die van de Franse rosé. Men maakt in Uruguay ook een vermout, evenals likeurwijnen en mousserende wijnen. In tegenstelling tot wat algemeen gebruikelijk is worden de versterkte wijnen vaak voorzien van het etiket ‘port’ en de mousserende wijnen van het etiket ‘champagne’. Maar in het land zelf geven de mensen over het algemeen de voorkeur aan wijnen die namen dragen van de wijnstreek zelf, of van het druiveras waarvan ze zijn gemaakt, al was het alleen maar die van de soort die in de samenstelling de overhand heeft. De meest voorkomende wijnstok in Uruguay is de Harriague, te vergelijken met de Tannat, waarvan in de Hautes-Pyrénées de Madiran wordt gemaakt.

Hierna komen dan de Vidiella, een ras van onbekende oorsprong, en de Cabernet, die uit Bordeaux is geïmporteerd. Wanneer men deze 2 rassen met elkaar vermengt krijgt men een heel aangename, evenwichtige wijn. In Uruguay komen eveneens de Barbera en de Nebbiolo voor die men uit Italië heeft geïmporteerd en hun eigen naam heeft laten behouden. De witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van de Sémillon en de Pinot blanc. Voorts heeft men een aantal hybriden aangeplant, alsmede de Amerikaanse Isabella, soorten met een hoog rendement. Zoals altijd gaat de toename van de produktie ook hier gepaard met een duidelijk waarneembare daling van de kwaliteit.

De huidige wijnbouw in Uruguay dateert eigenlijk pas van de laatste 10 jaar van de vorige eeuw. Aanvankelijk beperkt tot de omgeving van Montevideo strekt het wijngaardoppervlak zich tegenwoordig uit over de lage heuvels en het laagland van de departementen Montevideo, Canelones, San José en Maldonado (langs de Rio de la Plata), Soriano en Paysandü (aan de grens met Argentinië) en Florida (in het midden van het land). Uit geologisch oogpunt is Uruguay eigenlijk een verlengstuk van het Braziliaanse laagland, en de van oorsprong vulkanische, zacht glooiende heuvels (cuchillas) komen nooit boven de 600 meter uit. Het klimaat is mild; de gemiddelde temperatuur in januari en februari (hartje zomer) is 22° C, en in juli (hartje winter) 10° C. Het regent er behoorlijk, maar niet te veel. Het wijngaardoppervlak bedraagt ongeveer 22 000 ha.

Gedistilleerd

In Uruguay worden grote hoeveelheden eau-de-vie (ten onrechte cognac genoemd), grappa en mare gedistilleerd. Cafia, een soort rum, is in dit land zeer populair, evenals een aperitief met de naam Amara of Amargo. Ook vindt men er veel Anisette, Gin en Guindado, dat wordt gemaakt door het laten vergisten van kersen waaraan dan alcohol wordt toegevoegd.

De populaire Vino Seco wordt gemaakt door aan rode wijn een flinke hoeveelheid witte toe te voegen, gevolgd door een dosis wijnalcohol, waarna men het geheel in de zon laat maderiseren. Dit soort praktijken moet voor elke oprechte liefhebber van traditionele wijnen nogal deprimerend zijn.

Alle wijnen en sterke dranken van Uruguay worden van regeringswege gecontroleerd. Er bestaan verschillende wijnbouwscholen waar men de kennis van de wijn tracht te vergroten en te verbeteren, vaak ook door de leerlingen een tijdje naar het buitenland, met name naar Italië en Frankrijk, te sturen.