Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Muscadet

betekenis & definitie

Witte wijnen. Neder-Loire, Frankrijk

De Muscadet-wijngaarden liggen aan de monding van de Loire, niet ver van Nantes. Muscadet is de naam van het ras, de naamgever aan de wijn Muscadet, oorspronkelijk Melon de Bourgogne (die overigens in die streek niet meer voorkomt). Omgedoopt tot Muscadet werd hij in de 17de eeuw door monniken in deze streek geïntroduceerd. Hij levert een lichte, fruitige wijn met een vleugje muskus in zijjn bouquet, die uitstekend samengaat met vis, schaal- en schelpdieren. De laatste jaren heeft hij zowel in Frankrijk als daarbuiten aan populariteit gevonnen. De oogst van de Muscadet, die begint tussen 10 en 20 september, is de vroegste van heel Frankrijk; de wijnen die men ervan maakt moeten jong worden gedronken. Wanneer de druiven langer hebben gerijpt dan nodig is (zoals in 1973 het geval was in verschillende zones van de Neder-Loire), leveren ze een wijn die niet meer de frisheid en zuurgraad heeft die juist zo kenmerkend is voor de Muscadet.

Muscadet wordt jong op fles gebracht, dat wil zeggen in het voorjaar na de oogst. Soms zonder ooit te zijn overgestoken. Immers, de wijn wordt voor het grootste gedeelte helder door de kou van de winter, die het depot doet neerslaan. Als de wijn rechtstreeks van dit depot wordt gebotteld, zal de wijn vaak in de handel worden gebracht onder de naam Muscadet sur lie. Hiermee wordt dan aangegeven dat de wijn zijn optimale frisheid heeft, omdat hij rechtstreeks van zijn eerste vat/tank, mët het daarin gevormde depot, is gebotteld. Hierdoor is de wijn niet alleen frisser, maar ook vaak expressiever van smaak en meestal licht pétillant, dat wil zeggen licht prikkelend op de tong (door het in de wijn aanwezige koolzuur).

Muscadet is pas ruimschoots na de oorlog bekend geworden. Eerst in Parijs, vervolgens in de rest van Frankrijk en ten slotte in Europa en de Verenigde Staten. Nu is het een populaire wijn. Van zo’n 9000 ha wordt per jaar gemiddeld meer dan 350000 hl Muscadet gewonnen. Het grootste deel hiervan vindt zijn weg naar de consument via de handelsfirma’s, al is ook in deze streek de zelfstandig handelende viticulteur in opkomst. 80% van de produktie is afkomstig uit het district Sèvre et Maine, oftewel van de hellingen van de rivieren Sèvre en Maine. Tien procent komt van de rotsachtige Coteaux de la Loire; de resterende 10% draagt de eenvoudige benaming ‘Muscadet’ zonder verdere toevoeging.

De liefhebbers van deze wijn, op zoek naar de beste cru van de streek, komen op hun pad heel wat moeilijkheden tegen, aangezien de Muscadet de produktie van zijn verschillende gemeenten niet klasseert. Neem als voorbeeld de Beaujolais waar duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de Appellation Contrôlée Beaujolais, de Beaujolais Villages en de produktie van zijn beste dorpen zoals Fleurie, Brouilly en Morgon. In de Muscadet is dat echter niet het geval, want er bestaat geen enkel onderscheid in aanduiding tussen wijnen uit Saint-Fiacre, La Haie-Fouassière of Le Pallet. De beste wijnen van de streek komen uit Sèvres-et-Maine, om precies te zijn uit het zuidelijk deel van deze zone. Vallet (de onofficiële hoofdstad van de Muscadet), Mouzillon, Le Pallet, Saint-Fiacre, La Haie-Fouassière, Vertou, Monnières, Haute-Goulaine en Gorges zijn de meest bekende Muscadetnamen.

In de omgeving van Nantes wordt nog een andere wijn dan Muscadet gemaakt, de Gros Plant du Pays Nantais. Deze wijn behoort tot de categorie der VDQS (Vins Délimités de Qualité Supérieure). In kwaliteit ligt dit type wijnen meestal onder dat van de wijnen met een appellation contrôlée. Ongeveer 2500 ha is beplant met deze Gros Plant en dat leven jaarlijks 80000 hl op. Gros Plant is in Nantes en omgeving dezelfde naam als Folle Blanche in de Cognac. De Gros Plant is minder fijn en een veel simpeler wijn dan de Muscadet.

Hij smaakt wat zuur en bitter, met op de achtergrond ook aardse tonen. Toch zien we hem tegenwoordig ook bij ons als pretentieloze wijn.

< >