Rode en witte wijnen. Noordwest-Italië
Ligurië is de voortzetting van de Côte d’Azur en heeft ook hetzelfde aanzien: een krans van tegen de Alpen aangeleunde stranden. Het decor is fraai, maar het werken in de wijngaard is om dol van te worden. De druiven uit de vrijwel ontoegankelijke wijngaarden moeten op een soort sleden worden afgevoerd. Ondanks het feit dat dit voor de toerist een bezienswaardig schouwspel zou kunnen zijn, kan men de wijn beter ergens anders drinken. Ligurië produceert jaarlijks ongeveer 400 000 hl merendeels gewone wijn.
Dolceacqua (Rossese di Dolceacqua)
Aangezien het grootste deel van de wijn op de velden van Dolceacqua wordt verbouwd, heeft hij daaraan ook zijn naam te danken, eventueel voorafgegaan door de naam van het druiveras: Rossese. Al betekent de naam in het Italiaans ‘zoet water’, de Dolceacqua is doorgaans voldoende zuurhoudend om een heel acceptabele tafelwijn te vormen; met zijn stevig alcoholgehalte (12 tot 14%) stond hij schijnbaar in de gunst bij Napoleon.
Cinqueterre, Cinqueterre Sciacchetra
Er wordt vaak lovend gesproken over deze befaamde witte wijn. Zijn naam (Vijf Velden) dankt hij aan het feit dat hij uit 5 plaatsen komt: Vernazzi, Campiglia, Riomaggiore, Monterosso en Biassa. Hij is doorgaans halfdroog, zelden droog, en wordt gemaakt van Vernaccia-druiven. Hoewel gezond heeft hij niets boeiends. Niettemin is hij veruit de beroemdste wijn uit de streek. Er is van deze wijnen één soort dat van rozijnen wordt gemaakt, de Sciacchetra, een amberkleurige wijn met een diep bouquet, ücht aromatisch en met 17% alcohol.
Vermentino Ligurie, Coronata en Polcivera
Lichte en zelfs magere wijnen met gelijke kenmerken, alle gemaakt met Vermentino-druiven, hoewel ook Bosco en Brachetto worden verbouwd, met name in de sector Coronata. Duur mag hij niet zijn. De Vermentino Ligurie is soms mousserend.