Witte wijn. Zuid-Frankrijk
Goudgele, half- of niet-mousserende wijn, die op 25 plaatsen rond het dorp Die aan de Dröme wordt gemaakt.
De Clairette de Die, gemaakt van de druiverassen Clairette en Muscat de Frontignan, dateert reeds uit het Romeinse Gallië toen het dorpje Dea Augusta heette. Sinds enkele jaren begint onder de wijnboeren interesse te ontstaan in het kweken van Gamay-druiven.
Bij het maken van hun wijnen zijn de wijnboeren verplicht minimaal 50% Clairette te gebruiken en te werk te gaan volgens een van de 2 volgende methodes: een tweede gisting op fles, zoals bij Champagne, of de traditionele gisting zoals die op het platteland gebruikelijk is. Hierbij laat men de wijn heel langzaam gisten, men filtert hem vaak en voegt er herhaaldelijk kleine doses zwavel aan toe om de werking van de gistrassen te vertragen. De zwavel heeft bovendien een zuiverende werking en doodt schadelijke bacteriën. Wanneer het eerste gistingsproces ten einde is sluit de wijnboer de vaten zo hermetisch mogelijk af en laat hij de suiker, die nog in de wijn aanwezig is, verder tot gisting komen. Vervolgens laat hij de wijn door een drukfilter lopen dat resoluut een eind aan alle gisting maakt en de wijn tevens zuivert. De koolzuur blijft echter in de vloeistof achter en maakt deze mousserend. Deze methode, hoewel ouderwets, is vandaag de dag echter nog de meest gebruikte.
De meer of minder mousserende Clairette de Die heeft een uitgesproken Muskaatsmaak en een minimum alcoholgehalte van 10,5°.
De gemiddelde produktie bedraagt 40 000 hl, die grotendeels door de Cave Coopérative van Die wordt gefabriceerd. Over het algemeen is men van mening dat men aan deze wijn moet wennen om er ten volle van te kunnen genieten.