Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Clairette du languedoc

betekenis & definitie

Witte wijn. Zuid-Frankrijk

De grote vlakte van de Languedoc strekt zich uit van Arles tot aan de Spaanse grens en produceert nagenoeg de helft van alle Franse wijnen. Dit zijn echter bijna allemaal vim ordinaires, ofschoon de Clairette du Languedoc inmiddels een AOC heeft verworven. Deze wijn wordt voornamelijk gemaakt in de volgende 7 gemeenten: Adissan, Aspiran, Paulhan, Fontès, Cabrières, Péret en Ceyras, dat iets ten westen van Montpellier ligt in het departement Hérault. Van de zondoorstoofde hellingen komen 2 typen wijn van de Clairette-druif in combinatie met de Picpoul en de Terret. De eerste is eenvoudig geëtiketteerd Clairette du Languedoc, met als toenaam soms de naam van de plaats van herkomst. Het is een droge, zware wijn die een alcoholgehalte heeft van minstens 13°.

De tweede voegt de kwalificatie ‘rancio’ aan de naam toe. Om aanspraak te kunnen maken op dit predikaat moet deze onaangename wijn zijn gemaakt van druiven die langer dan de normale rijpingstijd aan de wijnstok zijn gelaten, een alcoholgehalte hebben van minstens 14° en op zijn minst 3 jaar worden bewaard, tijdens welke periode hij maderiseert. Ten slotte moet hij de specifieke rancio-smaak hebben (-> ook onder dat woord).

De wijngaarden van de Clairette du Languedoc beslaan een oppervlakte van ongeveer 1200 ha; de produktie ligt onder de 25000 hl en is dus veel lager dan de toegestane 50 hl per ha.

LANGUEDOC

< >