Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Clairet

betekenis & definitie

Naam die vroeger aan een luchtig mengsel van witte en rode wijn werd gegeven en soms aan een zeer lichte rode wijn. Van dit woord is de naam ‘claret’ afgeleid, waarmee in Engeland en Amerika rode Bordeauxwijn wordt bedoeld (→ CLARET).

Vandaag de dag is de Clairet geen rosé meer maar een lichte, soepele en fruitige rode wijn die nauwelijks tannine bevat en koel en jong mag worden gedronken. Een goede Clairet wordt gemaakt van druiverassen die de neiging hebben fijne wijnen te produceren en die wegens hun lage zuurgraad tot volle ontplooiing zijn gekomen. De druiveschilletjes wormaar een dag of 2 in de gistkuip gelaten. Ter bevordering van de appel-melkzure gisting voegt men er een kleine dosis zwavel aan toe. Wanneer de alcoholische en de malolactische gisting eenmaal ten einde zijn wordt de wijn door filtrage of een zwavelbehandeling gestabiliseerd.