Dit is de naam waarmee in Groot-Brittannië en vaak ook in de Verenigde Staten rode Bordeaux wordt aangeduid. Zodra de import van Bordeauxwijnen in Engeland een aanvang nam, d.w.z. helemaal aan het begin van de 13de eeuw, ging de voorkeur van de Engelsen al uit naar lichte, rode wijnen met een heldere, bijna rosé kleur, en deze voorkeur bestaat tegenwoordig nog steeds.
De Fransen noemden deze wijn ‘vin clairet’ of ‘Clairet’. De Engelsen, die wat minder subtiel zijn in de uitspraak van hun klinkers, maakten er Claret van.Dat was echter niet de Claret die we vandaag de dag kennen. Ten tijde van de Romeinen liet men de Bordeauxwijnen al rijpen, maar dat gebeurde niet meer tot aan de moderne tijd. Eeuwenlang was de Bordeaux niet meer dan een ‘vin de 1’année’, die soms al 2 weken na de oogst werd gedronken, wat ongeveer net zo lang was als de terugtocht van de schepen met wijnvaten naar Engeland. De gistingstijd van deze wijn was zeer kort. Gewoonlijk bleef iemand met zijn oor tegen het vat aan staan om naar het geborrel van de most te luisteren, en wanneer dat ophield werd de wijn afgetapt. Tegenwoordig worden ook nog wel wijnen gefabriceerd volgens dat korte gistingsproces, dat niet meer dan 4 dagen in beslag neemt.
En daar de smaak van het publiek meer en meer naar jonge, lichte wijnen neigt, is men in de Bordeaux weer begonnen met het maken van Clairet. Maar in Bordeaux zelf houden ze niet erg van dat woord. Het lijkt volgens hen te veel op ‘Claret’, waar tegenwoordig rode, zelfs oude Bordeauxwijnen mee worden aangeduid. Zij noemen deze wijn dan ook liever rosé, en deze is de laatste jaren dermate in populariteit gestegen dat hij op grote schaal wordt geproduceerd. Er zijn voortreffelijke exemplaren bij.
Deze Clairet of rosé de Bordeaux is geen mengsel van rode en witte wijnen. Vroeger verwarde men de lichte Claret (vinum claratum - geklaarde wijn) met de van nature lichte, heldere wijn (vinum clarum - klare wijn). Deze geklaarde wijn was niets anders dan een te donkere rode wijn waar men wat gewone witte wijn aan had toegevoegd. Tegenwoordig is het in heel Frankrijk door de wet verboden om Clairet of rosé te maken door het vermengen van rode met witte wijn.
→ BORDEAUX