Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Brandy

betekenis & definitie

In strikte zin stond het woord op zichzelf oorspronkelijk voor een distillaat verkregen uit wijn. Later werd er een ruimere betekenis aan toegekend waarmee alle distillaten uit diverse vruchten met brandy werden aangeduid.

De Engelse benaming brandy is ontstaan uit het Nederlandse ‘gebrande wijn’ en is dus een equivalent van wat de Fransen verstaan onder eau-de-vie de vin. Zo rekent men Cognac en Armagnac in Engelstalige gebieden tot de beste brandy’s. De meeste wijnlanden produceren brandy’s, die zowel voortreffelijk kunnen zijn, als ook zeer middelmatig. Een goede brandy hangt grotendeels af van de te distilleren wijn en de toegepaste distillatieprocedure (de beste brandy wordt bereid in aardewerk distilleerkolven), maar ook van zijn leeftijd en van het hout waarin hij rijpt. Cognac laat men bijvoorbeeld rijpen in eikehout uit de Limousin. Men moet niet vergeten dat brandy in de fles niet meer beter wordt, hoogstens slechter, zeker na verloop van tijd. In dat licht bezien slaat de aanduiding ‘Brandy Napoléon’ nergens op, aangezien een brandy die al sinds de Napoleontische tijd in een vat zou zijn bewaard, allang verdampt zou zijn.Andere internationaal bekende brandy’s zijn: → Calvados, een uit Normandie afkomstige eau-de-vie op basis van appels; → Mare, een eau-de-vie die wordt verkregen door het distilleren van de droesem van de druiven; → Grappa, de Italiaanse naam voor Mare, en → Applejack, een Amerikaanse eau-de-vie op appelbasis.

< >