Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Bourgueil en saintnicolas-de-bourgueil

betekenis & definitie

Rode wijnen en rosés van de Loire. Tourraine, Frankrijk

Het betreft 2 verschillende, maar aan elkaar grenzende crus. Hun wijnen lijken zo op elkaar dat men ze over het algemeen samen klasseert. Het zijn de enige Loire-wijngaarden waarvan de appellation d’origine alleen betrekking heeft op de rode wijnen en de rosés. De witte wijnen uit Bourgueil voeren alleen de algemene aanduiding Tourraine.

Het zijn lichte en zachte wijnen, zeer fruitig van smaak en met een sterk bouquet dat aan frambozen en ook enigszins aan viooltjes doet denken. De SaintNicolas-de-Bourgueil wijn wordt alleen bereid uit druiven uit die gemeente en is in het algemeen beter dan de wijn uit Bourgueil, waarvan de akkers over 7 dorpen verspreid liggen. Het is overal zandgrond, bezaaid met stenen en verrijkt met kalk en leisteen. Alleen de Cabernet franc is toegestaan. De wijnen moeten een alcoholpercentage hebben van ten minste 9,5%. Er wordt een jaarlijkse produktie gehaald van ongeveer 45 000 hl.

< >