hartdood betekenis & definitie

Situatie waarbij het hart niet meer klopt.

Vaak bedoelen mensen hiermee ‘plotse hartdood’. ‘Plots’ betekent ‘plotseling’. ‘Plotse hartdood’ is de situatie waarbij het hart van het ene op het andere moment met pompen ophoudt. De dood treedt niet in wanneer het hart met pompen stopt, maar wanneer de hersenen daardoor niet meer werken. Zonder reanimatie op tijd (defibrillatie, hartmassage en/of mond-op-mondbeademing) is iemand bij een hartstilstand na enkele minuten hersendood.

Door iemand op tijd te reanimeren, kun je het hart weer laten gaan pompen, soms zonder dat de hersenen ernstige schade oplopen. Iemand met een hartstilstand moet dan ook zo snel mogelijk reanimatie krijgen: binnen een minuut of vijf.

De oorzaak van een plotse hartdood is in vier van de vijf gevallen een hartinfarct. Soms valt een sporter dood op het veld neer. Bij oudere sporters komt dit meestal door een hartinfarct, maar bij jongere sporters door een aangeboren hartaandoening. Meestal is er een hartritmestoornis (kamerfibrilleren), waardoor het hart niet goed pompt. Zelfs een goed getrainde sporter kan een plotse hartdood krijgen. Dat is dan meteen in het nieuws. Mensen schrikken ervan, want die sporters zijn vaak bekende mensen die in de bloei van hun leven overlijden.

Kijk ook bij hersendood, overlijden.