Media monitoring betekenis & definitie

Media monitoring is het structureel volgen van berichten in de media over een bepaald onderwerp. Meestal gebeurt dit aan de hand van slimme software die geschreven en gesproken informatie doorzoekt en op basis van een geformuleerd onderwerp data verzamelt.

Door het omvangrijke en snelle karakter van hedendaagse media, wordt het monitoren van media met name door bedrijven en organisaties uitbesteed aan gespecialiseerde bureaus, ook wel media monitoring tools genoemd. Een media monitoring tool leest niet alleen informatie op basis van geschreven of getypte tekst, maar doorzoekt ook gesproken teksten op basis van spraakherkenningstechnologie.

Naast het verzamelen van de gewenste informatie met behulp van uitsluitingen en combinaties, verzamelt men bij media monitoring contextuele informatie waaronder bereikcijfers, informatie over de auteur en de tone of voice van een bericht met sentiment analyse. Met deze informatie kunnen bedrijven snel reageren en anticiperen op voor hen relevante berichten en verkrijgen zij inzicht in hun reputatie en PR-waarde.