Wetenschappelijk-critisch maandblad van het studentencorps F. Q.
I. te Kampen; het beleeft dit jaar zijn negenenveertigsten jaargang en werd van oudsher geredigeerd door vijf en later door drie redacteuren, waarvan een de hoofdredacteur is. Uit de plaats waar de Monitor in den Almanak van het corps vermeld wordt kan eenigermate zijn beteekenis voor het corpsleven worden afgeleid.
De naam zelf wijst op het doel waarmede het blad werd opgericht en zijn betrekkelijk hooge leeftijd doet veronderstellen dat dit maandblad ook doel heeft getroffen en nog steeds doeltreffend wordt geacht. Het woord monitor is afgeleid van het woord moneeren, herinneren, waarschuwen, vermanen en aanmanen.
Een monitor is een vermaner, een raadgever, een opziener der jeugd. Een leerling in scholen van wederkeerig onderwijs, die met het onderricht van een bepaald getal van zijne medescholieren belast is, draagt ook wel den naam van monitor.
Uit de varia van den Kamper studentenalmanak der onderscheiden jaargangen blijkt dat deze taak te vermanen, raad te geven, opziener der jeugd te zijn, den Monitor werd toegedacht en dat men dit nog van hem verwacht.Onder die van het jaar 1928 vinden wij vijf varia die betrekking hebben op dit studentenorgaan en karakter en doel daarvan duidelijk verraden; als daar zijn: lek spaer de roede niet, ick heb mijn volk te lief; klikspaan-kantoor. Een varium aan Afonffor-redacteur luidt: Hij is de groote criticus, die lauw’ren deelt — meest distelkransen. Hier volge nog een verwant aan het tweede varium: aller dings mein schönes Kind: die Polizei will Alles wissen und besonders Geheimnisse. Schapen zijn er om geschoren te worden, zoo luidt een ander varium. Hiermede wordt wat de Monitor beoogt naar het bewustzijn der studenten gekenschetst. Geheimen te ontdekken is een gevaarlijk iets! Men vergete echter niet dat de Monitor gelezen wordt in gesloten gezelschap.
Een indirect nut is ook dat hij gaven weet te ontdekken en personen naar voren brengt die hun talenten in welke richting dan ook als schrijver kunnen ontwikkelen. Vaak gebeurde het in vroegere jaren dat uit de Monitor-redacteuren die van den Almanak werden gerecruteerd. En onder het getal dezer laatsten worden weer betrekkelijk velen geteld die als predikant de kerkelijke en Christelijke pers hebben gediend.
Ten slotte diene ten bewijze dat de Monitor ook in de herinnering van hen die te Kampen studeerden een goede plaats inneemt, dat een Reunisten-Monitor wordt geredigeerd door reünisten van het studenten-corps; thans bestaat de redactie uit de D.D. P. Deddens, D. van Dijk, A. H. van Minnen en K. Schilder.