Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Egly-Ouriet

betekenis & definitie

Het familiedomein - we hebben hier van doen met een récoltant-manipulant - wordt vandaag de dag geleid door Francis Egly, de vierde generatie.

Francis Egly is een man die hecht aan een ambachtelijke benadering van wijnbouw en vinificatie, maar die tegelijk beschikt over de modernste installaties om het naar zijn inzicht ultieme te kunnen produceren. Het domein exploiteert negen hectaren (waarvan zeven met pinot noir en twee met chardonnay) in Ambonnay, Verzenay en Bouzy, evenals twee hectaren pinot meunier in Vrigny - niet ver van Villedommange, ten zuidwesten van Reims. De gemiddelde leeftijd van de stokken in al deze akkers ligt boven de 35 jaar en bovendien worden ze uitermate goed verzorgd: de grond wordt bewerkt en men heeft nooit chemicaliën gebruikt. Ziehier de basis voor de goede champagnes van Egly-Ouriet. Goede wijn wordt immers voor een belangrijk deel in de wijngaard gemaakt. Dat weten blijkbaar ook anderen, die zelf niet het talent hebben of gewoon lui zijn en dus vlak voor de oogst onder dekking van de duisternis uit de wijngaarden van Egly-Ouriet druiven stelen. Francis Egly heeft al ettelijk malen bewaking moeten instellen... Dankzij het passievolle werk in de wijngaard is de kwaliteit van de geplukte druiven fantastisch, maar Francis relativeert daarin zijn rol: 'het terroir is altijd sterker dan de vignerons'.

Francis Egly gebruikt geen industriële gistcultures, laat de jonge wijnen lang op hun fijne lies op eiken vaten liggen - waardoor de wijnen aan complexiteit winnen - en laat vervolgens de wijnen tijdens de prise de mousse ook lang sur lattes liggen. Bij Egly-Ouriet heeft men nooit haast met het dégorgement. De dosages zijn relatief laag. De champagnes hebben een opvallende puurheid en verrukkelijk veel karakter. De champagnes van Egly-Ouriet zijn niet voor de beginner. Zoals je niet leert zwemmen in zee en zoals je als beginnende skiër rode en zwarte pistes ontwijkt, zo moet de beginnende champagneliefhebber zich niet wagen aan die van Egly-Ouriet. De Brut Tradition Grand Cru is een assemblage van wijnen van Verzenay en Ambonnay en wordt (dus) gemarkeerd door de spierkracht van pinot noir. Opvallend in zijn vinositeit, opvallend in zijn persoonlijkheid. Een kanjer, maar voor de geoefende liefhebber. Ook de Brut Blancs de Noirs Vieilles Vignes Grand Cru Les Crayères is van grote klasse. Les Crayères is een lieu-dit in de grand cru Ambonnay - de naam refereert aan het krijt dat hier af en toe aan de oppervlakte komt, de wijngaard ligt niet ver van het domein en eveneens niet ver van Trépail. Zo kan een champagne van pinot noir dus zijn: van een excellent perceel en super verzorgde, oude stokken en gevinieerd met geduld en passie. Zeer verfijnd en van een exceptionele mineraliteit. De Brut Millésimé, recentelijk de 1998 en nu de 1999, is eveneens subliem. Ook deze Brut Millésimé is, als de andere van dit domein, eerder een tafelchampagne dan een aperitiefchampagne. Zoals op al zijn champagnes geeft Francis Egly op het etiket de datum van het dégorgement aan. Het zijn stuk voor stuk champagnes die prachtig kunnen rijpen. Graag meld ik ook nog dat Francis Egly een van de allerbeste rode Coteaux Champenois produceert. Stille wijnen in Champagne, zeker de rode, zijn veelal amper de moeite waard, maar deze kan worden aangemerkt als formidabel.