Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Pinot noir

betekenis & definitie

Pinot noir is de druif waarvan grote rode bourgognes worden geproduceerd, maar de variëteit vervult ook een wezenlijke rol in champagne.

Champagne heeft dankzij deze druif ooit haar roem gevestigd. Veel pinot noir voor champagne komt uit de Aube. Van de in totaal ruim 12.500 hectaren pinot noir staat bijna 6300 hectaren in dit zuidelijker gelegen en daardoor wat warmere departement. Een deel wijn van pinot noir uit Aube in de assemblage kan een cuvée fruitiger en ronder maken. Hij rijpt hier namelijk goed, terwijl dat tussen Reims en Épernay nog wel eens problematisch is. In het departement Marne neemt hij dan ook slechts 26 procent van de aanplant voor zijn rekening (chardonnay 36 procent en pinot meunier 38 procent). Maar daar waar hij rijpt, kan hij magistrale wijnen geven. Aÿ met de steile, kalkrijke wijngaarden naar het zuiden gekeerd, is een bastion van pinot noir van grote kwaliteit. En dat geldt ook voor Bouzy en Ambonnay op de zuidelijke flanken van de Montagne de Reims. Verbazingwekkend echter is dat Mailly, Verzy en Verzenay, aan de noordzijde van dezelfde Montagne de Reims ook bolwerken van pinot noir zijn. Vooral Verzenay staat bekend als een toplocatie voor de variëteit. De wijnen van deze variëteit uit deze cru bezitten een imposante structuur, zijn uitermate viriel en hebben aroma's van staal en peper. Pinot noir en Verzenay is een mysterie.

Pinot noir wordt in Champagne natuurlijk als witte wijn gevinifieerd. Daarom kunnen de opbrengsten ook wat hoger zijn. Maar serieuze producenten houden de rendementen in bepaalde akkers in Aÿ, Bouzy en Ambonnay beperkt. Hier worden de druiven geplukt om er rode wijnen van te produceren. Zij worden ingezet bij de productie van de steeds populairder wordende champagne rosé.

Pinot noir is een kwetsbare variëteit, die niet zelden heeft te lijden van voorjaarsvorst. Zoals onder andere in april 2003. In de rijpingsfase, in het najaar, is hij vanwege de compacte tros- vorm en de dunne schil van de druiven, gevoelig voor rot. In de wijngaard is het dus geen gemakkelijke druif. In champagne kan goed gerijpte en gezonde pinot noir echter een grandioze rol vervullen. Hij geeft diepte, structuur en bewaarpotentie en zorgt voor fruit, vinositeit en karakter.