Deutz betekenis & definitie

Als zovelen kwamen ze oorspronkelijk uit Duitsland. William Deutz en Pierre Geldermann waren in 1838 de oprichters van dit champagnehuis. De tak van Geldermann is op een gegeven moment verdwenen en later dat deel van de naam van het huis ook. Erfgenamen van William Deutz hebben het huis tot 1993 geleid en nog steeds is er een erfgenaam van deze oprichter actief in de onderneming.

Het ging altijd goed met Deutz totdat de champagnecrisis van na 1991 uitbrak. Deutz kon in 1993 ternauwernood van de ondergang worden gered door Champagne Louis Roederer, dat toen een meerderheidsbelang in dit in Aÿ gevestigde huis nam. Sindsdien opereert Deutz nog volledig zelfstandig, maar nu met de noodzakelijke middelen om de competitie aan te gaan. En dat gebeurt met verve. Speelt Roederer de kaart van de complexiteit, Deutz gaat voor finesse, balans en puur natuur. Men wil champagnes produceren die fris zijn, puur - zo dicht mogelijk bij het fruit. En men wil champagnes produceren met een zachte mousse, die gemakkelijk te genieten zijn. Men slaagt daar de laatste jaren alleen maar beter in. Door veel chardonnay uit de Côte des Blancs te verwerken - naast natuurlijk de nodige wijnen van pinot noir uit Aÿ - door alleen de vins de cuvée en geen tailles te benutten, geen hout, alleen roestvrijstaal te gebruiken en door, in het geval van de Brut Classic, het verwerken van een kwart aan reservewijnen. Een deel van het geheim van Deutz' karakter zit ook in de chardonnay uit Villers-Marmery, een chardonnay die 'pinote'. De druiven voor de wijnen van Deutz komen alle uit het hart van de Champagne. Het gemiddelde in het échelle des crus voor Deutz is 97 procent. Men heeft voor een productie van 2 miljoen flessen per jaar de druiven van 190 hectaren nodig. Zelf heeft men slechts 9 hectaren tussen Pierry en Moussy - men is er trots op - en met de pachtwijngaarden erbij exploiteert men in totaal iets meer dan 40 hectaren. De andere 150 hectaren worden gedurende vaak al vele generaties geleverd door 22 verschillende families, livreurs au kilo, zeer trouw aan het huis.

Deutz floreert als nooit tevoren. In feite is de kwaliteitssprong reeds enkele jaren voor 1993 ingezet en nu is die kwaliteit nog meer gewaarborgd dankzij een nog niet lang geleden gerealiseerde, schitterende nieuwe cuverie. Intussen heeft men in diezelfde periode de productie verdubbeld. Nu dus 2 miljoen flessen. Maar men verkoopt er 1,8 miljoen om zo een stevige voorraad te kunnen opbouwen.

Het assortiment van Deutz bestaat uit acht champagnes, die alle een fijne pareling en veel elegantie gemeen hebben. Bovendien is men bezig om de presentatie van het achttal te stroomlijnen: alle op eenzelfde fles en alle met in de basis eenzelfde etiket. Maar zoiets gaat niet van de ene op de andere dag en dus zal deze stroomlijning nog wel een paar jaar vergen. De basischampagne zonder oogstjaar, de Deutz Brut Classic, is een compositie van zo'n 30 tot 35 crus. Elk van de drie variëteiten vervullen in deze cuvée ongeveer een gelijk deel. De pinot meunier komt voor een belangrijk deel uit de eigen wijngaarden in Pierry en Moussy en die levert veel fruit, smeuïgheid en rondeur. De chardonnay komt voor een deel uit Villers-Marmery en verder uit Avize, Cramant, Oger en Le Mesnil. En natuurlijk de nodige pinot noir uit verschillende percelen in Aÿ - men vinifieert uit deze cru acht verschillende tanks. De Brut Classic blijft minimaal drie jaar sur lattes in de kelders. Het is, met zijn zachtfrisse, fruitige smaak (je proeft de chardonnay), romige mousse en mooie afdronk, een van de aantrekkelijkste BSA's in de markt. Er worden jaarlijks 1,4 miljoen flessen van verkocht. De Brut Millésimé, steeds weer prachtig - zeer klassiek, heeft 60 procent pinot noir, 30 procent chardonnay en 10 procent pinot meunier. De Blanc de Blancs Millésimé (vanzelfsprekend 100 procent chardonnay), nu de 2002, is al even mooi door zijn zachte en delicate, pure smaak en de mineralige, citrusachtige aroma's. Hij toont levendigheid en rijpheid tegelijk - hij heeft niet voor niets vier jaar sur lattes gelegen. De cuvée de prestige is vernoemd naar de stichter van het huis. De Cuvée William Deutz Millésimé wordt alleen in de allerbeste jaren geproduceerd. De 1998 is samengesteld uit 55 procent pinot noir, 35 procent chardonnay en 10 procent pinot meunier en wordt getypeerd door finesse, vinositeit en complexiteit. Hij is rijk, rijp en tegelijk zeer fris en fruitig. Een topper in champagne. Er worden alleen in grote jaren zo'n 35.000 flessen van geproduceerd en men verkoopt er op jaarbasis ongeveer 20.000. Er zijn eigenlijk nog twee andere prestigechampagnes, te weten de Cuvée William Deutz Rosé met in topjaren een productie van 5000 flessen - Ie trésor de la maison, dus zeer exclusief en werkelijk exceptioneel - en de schitterende Amour de Deutz, een blanc de blancs millésimé in een oplage van 80.000 flessen. Deze laatste prestigecuvée wordt nog pas sinds 1993 geproduceerd. De chardonnay hiervoor komt uit Avize, Le Mesnil-sur-Oger en Villers-Marmery. Hij is vernoemd naar het gouden engeltje dat het park bij de entrée van het elegante huis siert.

Gepubliceerd op 07-06-2017