Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Devaux

betekenis & definitie

Officieel luidt de naam Veuve A. Devaux. Wie deze weduwe is (geweest), moet u mij niet vragen. Ik weet dat de naam door de Union Auboise is gedeponeerd in 1967, toen twaalf coöperaties rondom Bar-sur-Seine, in de Aube, besloten samen te gaan. Vandaag de dag telt Devaux 800 leden, die gezamenlijk 1400 hectaren in de Côtes des Bars exploiteren. Met zo'n areaal behoor je in Champagne tot de heel grote. Geen wonder dat Union Auboise de grootste producent in de Aube is. Het is een belangrijke leverancier van druiven, most en wijnen aan huizen in Reims en Épernay. Onder de naam Veuve A. Devaux produceert men zelf 600.000 flessen per jaar.

Het is een modelcoöperatie: alles is perfect georganiseerd, de installaties zijn modern en er wordt serieus gewerkt. De rijping sur lattes is minimaal drie jaar en voor de prestige cuvée minimaal vijf jaar. Men beheert ook een opvallend grote hoeveelheid vins de réserve, die, net als bij Roederer, zijn opgeslagen in grote eiken foudres. Nu men ook kan beschikken over chardonnay uit de Côte des Blancs hebben de champagnes van Devaux nog meer balans.

De BSA, de Grande Réserve Brut, samengesteld uit ongeveer 70 procent pinot noir en 30 procent chardonnay, is verrassend lichtvoetig. Een echte aperitiefchampagne met een zacht mondgevoel en wat gist in de neus. De totale range bestaat uit zes champagnes, waarbij de Cuvée D de Devaux Millésimé de prestigecuvée is. Hij is samengesteld uit ongeveer fiftyfifty pinot noir en chardonnay en ligt minimaal zes jaar op fles op zijn lies. Hij heeft ontegenzeglijk stijl en toont karakter en finesse en is een goede partner aan tafel. In 2007 heeft men twee nieuwe champagnes uitgebracht. De Grande Réserve als eenmalige (?) millésimé - de 2003 is gepresenteerd als een Vendange d'Exception. En een D de Devaux Extra Brut - in navolging van vele andere dus ook een Brut Nature - die is samengesteld uit 66 procent pinot noir en 34 procent chardonnay. Een kwart bestaat uit vins de réserve, die op eiken zijn opgevoed.