Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 25-05-2016

2016-05-25

Bèta

betekenis & definitie

Bèta is een maatstaf die gebruikt wordt in de financiële wereld om het verwachtte rendement van een aandeel weer te geven. De bèta wordt altijd gebaseerd op de koers van een bepaalde index.

In de financiële wereld zijn er een aantal manieren om te berekenen wat het verwachtte rendement is voor een bepaald aandeel. Een van deze berekeningen is de zogenaamde bèta. De bèta is een indicator die altijd gekoppeld moet worden gezien aan een index. Een aandeel kan bijvoorbeeld een bèta hebben van 0,60. Wanneer de index, bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500, stijgt met 1 procentpunt, dan stijgt de waarde van het aandeel respectievelijk met 0,60 procent.

De bèta is in andere woorden een indicator voor de volatiliteit, de mate waarin de waarde van een aandeel schommelt, van het rendement van een aandeel of ander effect. Hierdoor wordt de bèta vaak gebruikt om het risico van een aandeel weer te geven, hoe hoger de bèta, des te meer risico aan het aandeel verbonden is en des te meer winst of verlies kan men met het aandeel maken