Koers betekenis & definitie

De koers is de prijs die op financiƫle markten, zoals een effectenbeurs, tot stand komt. Een koers heeft altijd betrekking op een bepaald effect, zoals een aandeel, een obligatie of een optie.

De waarde van effecten die op de beurs worden verhandeld, kan per dag verschillen. Zo kan een aandeel van een bepaald bedrijf dalen of stijgen door bijvoorbeeld een overname van een ander bedrijf of een fusie. De, als het ware, huidige waarde van een effect wordt ook wel de koers genoemd.

Niet alleen voor effecten, ook voor bijvoorbeeld valuta en goederen wordt een koers bijgehouden. Met betrekking tot valuta verwijst de koerst naar de waarde van de ene munt ten opzichte van een andere munt. De euro kan bijvoorbeeld 1,30 dollar waard zijn, wat inhoudt dat men met 1,33 dollar 1 euro kan kopen.

Met betrekking tot andere goederen kan het verwijzen naar de waarde op dat moment. Sommige goederen zijn niet waardevast, maar worden gekenmerkt door schommelingen in prijs. De prijs van olie is bijvoorbeeld in de afgelopen decennia verschillende keren gestegen en gedaald.