Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

AEX

betekenis & definitie

De AEX, oftewel de Amsterdam Exchange Index, is de grootste en belangrijkste Nederlandse beursindex. Binnen de AEX zijn de 25 meest waardevolle aandelen opgenomen, op basis van marktkapitalisatie, oftewel de beurswaarde.

Op de AEX kunnen aandelen en ander soort derivaten worden verhandeld van de 25 grootste aandelen van de Amsterdamse beurs. Welk bedrijf of aandeel in de AEX wordt opgenomen, hangt van de de handelsomzet van het aandeel en de marktkapitalisatie. Eerstgenoemd is ongeveer de gemiddelde koers van een aandeel maal het aantal keer dat het aandeel in totaal is verhandeld. De marktkapitalisatie is de totale waarde van aandelen van een bepaald bedrijf. Bedrijven die behoorden tot de samenstelling van de AEX in september 2015 waren onder andere, Akzo Nobel, Heineken, ING Group, Royal Dutch Shell en TNT Express. De totale waarde op de beurs van alle fondsen die er deel van uitmaken, wordt ook wel de AEX-index genoemd. Omdat deze index de totale waarde van de alle beursgenoteerde aandelen weergeeft, is het een indicator voor de kracht van de AEX ten opzichte van andere beurzen.

Hoewel de AEX goede jaren heeft meegemaakt, werd de beurs sterk beïnvloed door de Amerikaanse huizen bubbel die in 2008 knapte. Hierdoor kwam er grote onzekerheid in de Amerikaanse hypotheekmarkt, wat doordrong tot allerlei markten wereldwijd, zo ook de AEX. Sindsdien schommelt de notatie van de AEX door de jaren heen. Door onder andere opeenvolgende crises, zoals de krediet, financiële, banken en politieke in Europa, is de AEX anno 2016 nog niet terug op het punt van voor 2008.