Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-03-2016

2016-03-24

Volatiliteit

betekenis & definitie

Volatiliteit is een term die veelal wordt gebruikt in de financiële wereld en geeft de beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander effect weer. Een aandeel dat veel schommelt in koers heeft een hoge volatiliteit, een aandeel dat stabiel is heeft een lage volatiliteit.

In de financiële markten houdt men ten alle tijden rekening met de volatiliteit van de koers van een aandeel. Dit is kort gezegd de beweeglijkheid van de waarde van een aandeel, oftewel de mate waarin een aandeel in waarde stijgt en daalt. Over het algemeen hebben de aandelen van grote organisaties of ondernemingen een lage volatiliteit. Deze ondernemingen hebben door de jaren heen naam gemaakt en hebben vaak zeer stabiele koersen. Nederlandse ondernemingen met aandelen met een lage volatiliteit zijn bijvoorbeeld Shell en Unilever. Jongere, kleinere bedrijven hebben vaak zeer schommelende aandelen. Wanneer aandelen of andere effecten van deze bedrijven stijgen kan men veel winst maken, maar bij een daling draait men al snel veel verlies. De koers van de waarde van deze aandelen heeft een hoge volatiliteit.

Hoewel de mate van volatiliteit iets kan zeggen over het risico dat men loopt bij het kopen van aandelen, zegt het niet per se iets over de winst zelf. Een aandeel kan op het begin van de dag een waarde hebben van 5 euro, die daalt naar 3 euro, vervolgens stijgt naar 9 euro en weer daalt naar 5,20. Dit aandeel heeft een hoge volatiliteit, maar een lage winstuitkering. Een ander aandeel begint ook met een waarde van 5 euro, die daalt naar 4,50, stijgt vervolgens naar 5,50 en eindigt op 5,20. Dit aandeel heeft juist een zeer lage volatiliteit, maar heeft in dit voorbeeld een even hoge winstuitkering als het eerste aandeel.