Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

S&P 500

betekenis & definitie

De S&P 500 is een Amerikaanse beursindex van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen. De S&P wordt gezien als een index die een zeer betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen in de Amerikaanse aandelenmarkt. S&P staat voor Standard & Poor, een van de grootste kredietbeoordelaars in de Verenigde Staten.

De S&P 500 wordt opgesteld door een daarvoor opgerichte commissie binnen kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Deze commissie staat garant voor een onafhankelijke beoordeling van de ondernemingen die worden opgenomen in de index. Voor deze index komen alleen Amerikaanse bedrijven in aanmerking. De S&P 500 wordt samengesteld op basis van marktgewogen index, oftewel marktkapitalisatie. Dat wil zeggen dat men bij het samenstellen van de lijst per onderneming na gaat wat het aandeel is dat het bedrijf heeft in de markt waarin het opereert. Hoe hoger dit aandeel, des te belangrijker is de onderneming binnen de markt, des te hoger komt de onderneming op de S&P 500.

Om als onderneming te worden opgenomen in de S&P 500, moet men aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste worden alleen Amerikaanse bedrijven geselecteerd. Ten tweede moet de onderneming een minimaal beurswaarde van 5,2 miljard dollar hebben. Daarnaast moet minimaal 50 procent van alle aandelen vrij verhandelbaar zijn. Ook moeten de betreffende ondernemingen winst hebben geboekt over ten minste vier kwartalen. Ten slotte worden alleen bedrijven met een gangbare bedrijfsactiviteit opgenomen. Beleggingsfondsen en dergelijke, komen dus niet in aanmerking voor de S&P 500.