Belastingen

Belasting begrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Belastingtarief

betekenis & definitie

Een belastingtarief is absolute of procentuele bedrag dat aan een specifieke belasting wordt gekoppeld. In Nederland worden verschillende belastingtarieven gehanteerd voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting.

In Nederland bestaat een groot deel van de belasting uit de inkomstenbelasting. Dit is de belasting die (vrijwel) iedereen betaalt over het inkomen dat hij of zij vergaard door middel van arbeid, een aanmerkelijk belang of investeringen en beleggingen. Deze verschillende belastingen zijn respectievelijk opgedeeld in zogenaamde box 1, box 2 en box 3. Bij iedere box wordt een verschillende belastingtarief gehanteerd. De belasting over loon en inkomsten uit arbeid is bijvoorbeeld verschillende van de belasting over investeringen en beleggingen.

Naast de verschillende boxen, wordt binnen het Nederlandse belastingsysteem een onderscheid gemaakt tussen belastingschijven. Hoe meer iemand per jaar verdiend, des te hoger de belastingschijf waarin men valt, des te hoger het belastingpercentage over het betreffende bedrag. Het belastingtarief kan dus niet alleen per type belasting verschillen, maar ook voor verschillende inkomens. De belastingtarieven, oftewel de precieze percentages die worden gehanteerd, worden ieder jaar door de overheid vastgesteld.