Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 04-06-2015

2015-06-04

Dwaze Moeders

betekenis & definitie

Dwaze Moeders is een organisatie van moeders van slachtoffers van verdwijningen onder het Argentijnse militaire bewind (1976-1983). De scheldnaam 'Dwaze Moeders' ontleenden ze aan een beledigende uitlating van een hooggeplaatste functionaris. De Dwaze Moeders zijn veelvuldig onderscheiden, onder meer met de Sacharovprijs en de Nederlandse Geuzenpenning (1997).

De organisatie is in 1976 opgericht door Hebe Bonafini. Ze heten ook 'Moeders van de Plaza de Mayo', naar het centrale plein in Buenos Aires waar zij tot op heden elke donderdag een stille demonstratie houden, getooid met karakteristieke witte hoofddoeken (luiers). Enkele van de oprichters werden zelf slachtoffer van verdwijning. In december 1977, toen de moeders uit een kerk kwamen, werden ze opgewacht door een groep zwaarbewapende mannen. Twaalf vrouwen werden daar ter plekke en in de dagen erna gearresteerd. Geen van hen keerde ooit terug. De moeders bleven doorgaan met demonstreren, ook al maakte het geweld van de politie de Plaza de Mayo onbegaanbaar terrein. In de laatste dagen van 1979 besloten ze weer naar de Plaza de Mayo te gaan, wat er ook mocht gebeuren. Vanaf dat moment waren er weliswaar bedreigingen, maar nooit meer slaagde de politie erin hen van de Plaza de verdrijven.

De moeders kregen een ongekende publiciteit in het buitenland en werden het symbool van de schendingen van mensenrechten in Latijns-Amerika. Ze werden ook voorbeeld voor comités van familieleden in andere landen. Later ontstond een groep van Grootmoeders van de Plaza de Mayo. De Moeders vielen in 1986 uiteen in twee groepen, waarvan de ene onder leiding van Hebe Bonafini zonder meer berechting van alle schuldigen eist, en de andere (Linea Fundadora) samen met de groep van Grootmoeders en andere organisaties voor mensenrechten tot verzoening met het gewelddadige verleden probeert te komen. Popzanger Sting maakte voor hen de song They Dance Alone.