Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 04-06-2015

2015-06-04

Hebe Bonafini

betekenis & definitie

Hebe Bonafini is de oprichter van de organisatie Dwaze Moeder, die opkomt voor moeders van slachtoffers van verdwijningen onder het Argentijnse militaire bewind (1976-1983).

Hebe Bonafini richtte de organisatie op in 1976. Hebe Bonafini verloor zelf haar beide zoons in 1977 en 1978, ook zijzelf werd dus een ''dwaze moeder''. De organisatie viel in 1986 uiteen in twee groepen, waarvan de ene onder leiding van Hebe Bonafini zonder meer berechting van alle schuldigen eist, en de andere (Linea Fundadora) samen met de groep van Grootmoeders en andere organisaties voor mensenrechten tot verzoening met het gewelddadige verleden probeert te komen.

In 1999 ontving Bonafini voor haar organisatie de UNESCO-prijs voor vredeseducatie.

De groep van Hebe Bonafini heeft zich, heel anders dan de 'Linea Fundadora', ontwikkeld in radicale richting. Bonafini weigerde compensatie die door de Argentijnse regering was aangeboden. Bonafini werd steeds uitgesprokener anti-Amerikaans. Ze vond de aanslagen van 11 september 2001 'rechtvaardig', ze redigeerde een boek met geschriften van de Iraakse leider Saddam Hussein en ze sprak steun uit voor de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Ook steunde ze Yasser Arafat (Palestina), Hugo Chávez (Venezuela) en verklaarde zij zichzelf eerder al tegen sociale democratie, kapitalisme en globalisering.