Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Pancreassap

betekenis & definitie

is het uitscheidingsproduct van de pancreas, dat via de uitvoergang van deze klier in de twaalfvingerige darm wordt afgescheiden. Daar speelt het een belangrijke rol bij de vertering.

Het is een heldere, duidelijk alkalische vloeistof waarin de pro-enzymen trypsinogeen en chymotrypsinogeen voorkomen alsmede verscheidene in de darm werkzame enzymen, zoals carboxypeptidase, pancreaslipase, pancreasamylase.Trypsinogeen en chymotrypsinogeen worden in de darm geactiveerd tot trypsine en chymotrypsine, welke enzymen de eiwitten splitsen tot peptiden en aminozuren. Carboxypeptidase splitst uit peptiden vrije aminozuren af. Pancreaslipase hydrolyseert de vetten tot vrije vetzuren en glycerine. Dit wordt bevorderd door de emulgerende werking van de galzure zouten, die ook overigens activerend op de lipase werken. Pancreasamylase is een enzym, dat zetmeel en dextrine tot maltose hydrolyseert.

< >