Het m. dient zodanig te geschieden dat :
(1) zo veel mogelijk melk wordt verkregen en (2) deze melk zo zindelijk mogelijk is, zowel met het oog op de gezondheid van degene, die de melk moet drinken als met het oog op de kwaliteit van de zuivelproducten, die naderhand uit deze melk zullen worden bereid. Het m. kan geschieden uit de hand of machinaal (z. Melkmachine). Voor het winnen van schone melk is het noodzakelijk, dat het achterstel van de koe schoon is. Het schoonhouden wordt vergemakkelijkt door de dieren te scheren en de staarten ‘s winters op te binden, zodat deze niet in de mest achter de dieren kunnen komen te hangen. Maar behalve het in algemene zin schoonhouden van de dieren is het gewenst, voordat men met het melken zal beginnen, het achterstel en speciaal de uier af te wrijven met een vochtige doek, waarmee een deel van het aanwezige stof wordt verwijderd en de rest m.o.m. tijdelijk wordt vastgeplakt, waardoor dus de kans op het in de emmer vallen tijdens het melken wordt verkleind.
Bovendien heeft deze voorbehandeling het voordeel, dat de koe er aan gewend geraakt. Dit heeft tot gevolg, dat na enige tijd de koe weet, dat het aan het melken toe is, als het de vochtige doek voelt. Het gevolg daarvan is dat ze de melk al laat schieten als men met het eigenlijke melken begint. Dit spaart niet alleen tijd, maar heeft ook een grotere productie tot gevolg, zoals proefondervindelijk is bewezen (z. Melkafscheiding). Als men uit de hand melkt, dient dit te geschieden met de volle hand en niet tussen duim en vinger, tenzij de spenen erg klein zijn en men niet anders kan.
De gewoonte om de tepels nat te maken met melk is met het oog op het winnen van schone melk beslist verkeerd. Melkers, die gewend zijn met natte handen te melken, kunnen dit het gemakkelijkst afleren door de spenen voor het melken glad te maken met een klein beetje vet of spenenzalf. Bij veel koeien is het spannen van de achterbenen gewenst. Dit wordt zowel met een touw- als met een ketting gedaan. Ook dit touw (ketting) dient evenals het melkstoeltje, de handen en de kleding van de melker, schoon te zijn daar melkresten broeiplaatsen voor bacteriën zijn en bacteriën in te groten getale in de melk, doen de kwaliteit verminderen. Wanneer men machinaal melkt wordt meestal het namelken met de hand aanbevolen, ofschoon sommigen dit bij veel koeien niet nodig achten.