Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 18-11-2021

Legèn

betekenis & definitie

is de jav. naam voor ongegist palmsap. Dit sap wordt verkregen door een bepaalde behandeling van de jonge bloeiwijzen van enige palmsoorten, in Indon. b.v. van de cocos-, arèn- en lontarpalrn.

De jonge bloemkolf wordt stevig ontwikkeld en een stukje van de top weggesneden. Daarna wordt de bloemkolf enige dagen zacht met hout beklopt en geleidelijk naar beneden gebogen. Na weer een stukje van de top gesneden te hebben, begint het sap weldra te vloeien, dat in een bamboekoker opgevangen wordt. Bij de cocospalm bevat dit vocht ca 16% suikers, die weldra gaan gisten. Daardoor ontstaat palmwijn (Mal. toeak; in O. Indon. sagoeweer).

Men kan bij cocos 1 liter sap per dag winnen en tot 200 l per boom per jaar. Door destillatie wordt uit palmwijn arak gemaakt, door de gisting zijn beloop te laten, azijn; de gist wordt in Indon. bij het broodbakken gebruikt. Door indamping van palmsap wordt palmsuiker verkregen.

< >