is afkomstig van haring en verwante vette vissoorten. Uitgangsmateriaal en temp. bij de bereiding hebben grote invloed op de kwaliteit.
Vetgehalte 7-17% (boven 12% vet in de droge stof moet het als vet-h. aangeduid worden). Vol-h. (whole herringmeal) bestaat uit verse haring, in vacuum gedroogd: door persen wordt enig vet onttrokken en dan verder nagedroogd. De kwaliteit is beter dan wanneer vet en vis-perssap in verse toestand worden verwijderd en vis-perssap naderhand weer wordt toegevoegd. H. is vooral geschikt voor jonge varkens en fokvarkens; voor kalveren (in combinatie met bloedmeel en soyameel) in eiwitrijk kalvermeel. Voor mestvarkens boven 50 kg levend gewicht, melkkoeien en leghennen is h. ongeschikt vanwege de vissmaak die het geeft aan spek, melk, eieren. Bij kuikens verdient het geen voorkeur boven vismeel. Men moet oppassen voor bederf (rotting, schimmel en ranzigheid) en te hoog zoutgehalte (d.w.z. boven 3,3% keukenzout). Gehalte aan ruw eiwit moet ten minste bedragen 65% in de droge stof, vocht ten hoogste 12%, koolzure kalk ten hoogste 0,8% in de droge stof.