Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Spek

betekenis & definitie

is de onderhuidse vetlaag, die bij het varken wordt afgezet. De dikte van de speklaag is afhankelijk van het varkensras, van de leeftijd van het varken, van de voeding en van het gewicht.

Toen vroeger de levensstandaard lager was, werd in de grote steden en industriecentra door de arbeiders veel s. gegeten, evenals op het platteland. Ook was er vrij veel export van s. uit Ned. naar de mijnstreken en staalindustriecentra in Duitsl., België en Frankr. Door de ten gevolge van de hogere levensstandaard grotere vraag naar varkensvlees en door de baconexport, is de vraag naar s. sterk teruggegaan, zodat de productie daarvan minder econ. geworden is. De varkensrassen in Ned. zijn daarom geselecteerd in de richting van vleesvarkens. Bij genomen proeven is wel gebleken, dat beide Ned. rassen, oordeelkundig gevoederd en op een hoger gewicht afgeleverd, zeer goed en voldoende s. leveren, zodat men aan een periodieke vraag naar dit product kan voldoen.