is een mengsel van b.v. een olie en water, waarin de ene in de andere door emulgeren in zeer kleine druppels is verdeeld. Zonder bijzondere maatregelen scheiden olie en water zich weer spoedig als twee vloeistoflagen af; de e. is niet stabiel.
Om de stabiliteit te verhogen en de emulgering gemakkelijker te maken voegt men in kleine hoeveelheid een emulgator toe. De oudst bekende emulgator is zeep. Voor bijzondere doeleinden, b.v. de bereiding van mayonnaise, gebruikt men ei-geel. Thans zijn zeer veel emulgatoren in de handel te verkrijgen, die zonder moeite een e. geven, zowel van olie in water als van water in olie. Boter is een e. van water in olie: melk is een e. van vet in water, waarin nog eiwitten, melksuiker, zouten enz. opgelost zijn. Huidcrème is een e. van water in vet of olie.
Vele bestrijdingsmiddelen tegen plantenziekten en schadelijke insecten worden in emulsievorm toegepast; hierbij is gewoonlijk een oplossing van het insecticide en eventuele emulgatoren enz. in een of ander oplosmiddel, de vloeistofcomponent, welke fijn verdeeld wordt in water. Men brengt vele insecticiden als geconcentreerde e. (z.g. stock-emulsie) in de handel (z. Emulgeerbaar product). Omdat de werkzame stoffen van de meeste bestrijdingsmiddelen onoplosbaar zijn in water, kiest men vaak de emulsievorm om ze toch in fijn verdeelde toestand met water te kunnen verspuiten.