Een slechts enkele soorten tellend boomgesl. van de fam. Apocynaceae, verbreid over het Nlal. schiereiland, Sumatra en Borneo.
De boomsoorten van dit gesl. zijn vooral bekend geworden door het melksap, dat uit de bast kan worden getapt, waaruit door coagulatie met 5%-ig fosforzuur in houten vaten, een rubberachtig product, dedjeloetoeng, wordt bereid. Deze vormt de belangrijkste grondstof voor de kauwgumindustrie. D. costulata HOOK. F., djeloetoeng (Mal.), pantoeng (Borneo), is een hoge boom uit de laagland-regenbossen van het Maleise schiereiland, Sumatra en Borneo.
D. lowiï HOOK. F., met dezelfde volksnamen als de voorgaande soort, komt in tegenstelling daarmede uitsluitend in de veenmoerasbossen van Sumatra en Borneo voor.
Beide soorten hebben een licht, zacht, weinig duurzaam hout, dat slechts voor pakkisten geschikt is. Deze boomsoorten zijn op het Maleise schiereiland en Sumatra door de djeloetoeng-winning reeds in belangrijke mate uitgeroeid. De grootste productie wordt thans van Borneo verkregen, van waar jaarlijks ca 7000 ton naar Am. wordt geëxporteerd. Meer zorg aan de instandhouding en oordeelkundige exploitatie van deze waardevolle houtsoort, waarvan Indon. vrijwel het monopolie heeft, verdient zeker aanbeveling.