1. (tuinb.) D. van fruit en groenten is een moderne conserveiingsrnethode, in zwang gekomen omstreeks 1930 en berust op het snel bevriezen van het in de producten aanwezige water en het handhaven van een lage temp. tot even voor het moment van gebruik. De ontwikkeling van microben wordt bij deze lage temp. sterk geremd.
Ook enzymatische omzettingen worden onderdrukt, maar toch niet geheel tegengegaan. Daarom is bij sommige producten blancheren als voorbewerking nodig. Het bevriezen geschiedt meestal bij temp. van ca -40°C.Men gebruikt voorn. 2 systemen:
a. contact vriezen: de producten worden in contact gebracht met sterk afgekoelde platen:
b. het vriezen in afgekoelde lucht: meestal geschiedt dit in tunnels met een sterk bewogen luchtstroom van -40o C. In het geval van bulk vriezen ook wel in vriescellen met weinig luchtbeweging. de opslag geschiedt bij temp. beneden 25o C in vriescellen en in de winkels in vriesconservatoren. Men spreekt wel van een vriesketting.
2. (veet.) (van sperma) Deze methode is na 1950 tot ontwikkeling gekomen. Daar de techniek niet zo erg eenvoudig is, vindt ze in de praktijk nog niet veel toepassing. De afkoeling geschiedt tot een temp. van -79°C (in vast koolzuur), maar voordat de afkoeling met succes kan plaatsvinden, d.w.z. zodanig, dat de zaadcellen de afkoeling en naderhand ook de ontdooiing kunnen overleven, zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen nodig, die voorn, neerkomen op het onttrekken van het water aan de zaadcellen.
Het grote voordeel van deze conserveringsmethode van dierenzaad is, dat men het nu geruime tijd; waarschijnlijk jaren) kan bewaren, zodat men door het zaad systematisch op te vangen, ook in de tijden dat weinig inseminaties plaatsvinden, van best fokkende stieren veel meer nakomelingen kan verwekken dan anders met K.I., gepaard gaande met bewaring van het zaad bij ca 4°C, mogelijk is. Zelfs is het mogelijk van een stier, die reeds gestorven is, nog kalveren te verwekken. Ook het transport van zaad over lange afstanden wordt door d. zeer vergemakkelijkt.