Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Calorimetrie

betekenis & definitie

De c. omvat de bepaling en vergelijking van warmtehoeveelheden. De betreffende processen zijn: temperatuursverhoging (soortelijke warmte of warmtecapaciteit), verandering van aggregaatstoestand (verdampingswarmte, smeltingswarmte), chcm. processen (verbindingswarmte, verbrandingswarmte), warmte ontstaan door arbeid, electrische stroom, straling, enz.

De voor die bepaling gebruikte instrumenten heten calorimeters; de warmtehoeveelheden worden uitgedrukt in calorieën. Het aantal calorieën kan worden bepaald door vergelijking met de temperatuursverhoging in een calorimeter met een bekende warmtecapaciteit. Bij verbrandingsprocessen wordt onder calorische waarde, b.v. van steenkool en voedingsmiddelen, verstaan het aantal calorieën, dat volledige oxydatie van 1 g der stof oplevert (z. verder Bombe-calorimeter).