Ziekte, veroorzaakt door Bacillus bolulinus, die gekenmerkt is door de vorming van buitengewoon giftige 'toxinen, die verlammingen en reeds in uiterst geringe hoeveelheden (0,0001 mg) de dood veroorzaken. Men heeft twee dezer toxinen in zuivere toestand bereid. de bacterie komt vrij veelvuldig in grond voor en infecteert daardoor allerlei groenten.
Maar ook in vleeswaren (ham, worst) kan ze vaak voorkomen. Door het rauw of gekookt nuttigen van deze spijzen wordt geen schade veroorzaakt, maar bij onvoldoende verduurzaming dezer voedingsmiddelen blijven hun sporen kiemkrachtig en de daaruit zich ontwikkelende bacteriën vormen dan de toxinen. Een bijzonder gevaar ligt in het feit, dat de eetwaar uiterlijk (reuk en smaak) geen belangrijke verandering pleegt te ondergaan (geen gisting), zodat het bederf niet onmiddellijk opvalt. Maar reeds het proeven van een zeer kleine hoeveelheid (zelfs indien direct daarop uitgespuwd) kan dodelijk zijn. De toxinen worden onschadelijk gemaakt door langer dan 10 min. koken van de eetwaar, wat dus in twijfelgevallen steeds is aan te bevelen. Het onverwarmd eten van groenten- en vleesconserven kan dus gevaarlijk zijn.