Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Absorptie

betekenis & definitie

betekent ‘opslorping, opzuiging’. Wanneer licht een gas, een vloeistof of glas passeert, wordt een deel van het licht geabsorbeerd.

Deze licht-a. hangt af van de eigenschappen der absorberende stof en van de dikte van de laag, die het licht passeren moet.Vloeipapier, watten en andere poreuze stoffen zuigen gemakkelijk vloeistoffen op. Een vloeistof b.v. aceton kan veel acetyleen absorberen. Het vermogen van de grond om water te absorberen is voor de plantengroei van groot belang. Daardoor wordt het water tijdelijk vastgehouden en zijn de plantenwortels op hun beurt in staat het water uit de bodem te absorberen, en ook de daarin opgeloste voedingsstoffen (z. Absorberen (plantk.).

In sommige gevallen wordt het geabsorbeerde bestanddeel chem. gebonden, zo b.v. als koolzuurgas geabsorbeerd wordt door een oplossing van loog in water. Hiervan maakt men o.a. gebruik bij de regeling van de koolzuurconcentratie bij de gasbewaring van levende producten b.v. appels (z. Absorberen).

< >