Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Indirecte kosten

betekenis & definitie

Indirecte kosten zijn binnen de accounting kosten die een onderneming maakt die niet direct aan de productiekosten zijn verbonden. Alle indirecte kosten tezamen wordt ook wel de overhead genoemd.

Iedere onderneming maakt bedrijfskosten die zijn op te splitsen naar verschillende kostenposten. Een aantal van deze kostenposten hebben een direct verband met het productieproces, zoals de kosten van materiaal en de kosten van de lonen van werknemers in de productie. Alle kosten die geen direct verband hebben met het productieproces, worden indirecte kosten genoemd. Binnen de bedrijfsvoering worden alle indirecte kosten ook wel de overhead genoemd.

Indirecte kosten zijn dus allerlei kosten die niets te maken hebben met het productieproces. Hierbij kan worden gedacht aan de kosten van de huur van een pand of de lonen van het management of de directie. Welke kosten precies worden gezien als indirecte kosten, is geheel afhankelijk van de wijze van accounting van de onderneming. Het is dan ook niet zinvol om te spreken van algemene indirecte kosten die voor iedere onderneming gelden.

Hoewel het niet vaststaat welke kosten precies onderdeel uitmaken van de indirecte kosten, kan er binnen een onderneming wel een onderscheid worden gemaakt tussen vast indirecte kosten en variabele indirecte kosten. Vaste kosten zijn in deze context indirecte kosten die niet veranderen, zoals de huur van een bedrijfspand. Variabele kosten zijn in deze context indirecte kosten die kunnen veranderen, zoals de kosten van gas, water en elektriciteit voor het bedrijfspand.