Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Overhead

betekenis & definitie

Overhead, ook wel overheadkosten of vaste lasten, zijn alle kosten die binnen een onderneming of organisatie zelf worden besteed, maar niet worden gebruikt voor productiedoeleinden. De overhead kan worden gezien als de kosten die nodig zijn om de onderneming te laten draaien.

Binnen de bedrijfsvoering en accounting worden meerdere definities van overhead gehanteerd. Hierbij geldt over het algemeen dat een onderscheid wordt gemaakt tussen directe en indirecte kosten of primaire of secundaire activiteiten. Alle kosten die worden gezien als indirect of afkomstig uit secundaire activiteiten worden dan gezien als overhead. Het verschilt echter sterk per onderneming en per bedrijfstak welke kosten precies worden gezien als overhead en welke niet. Het is dan ook niet zinnig om te spreken van een vast percentage aan overhead.

Welke kosten precies worden gezien als overhead, is dus afhankelijk van het soort onderneming. Er zijn echter een aantal kostenposten die vrijwel bij iedere onderneming tot de overhead worden gerekend. Hierbij kan worden gedacht aan kosten voor al het personeel dat geen productiewerkzaamheden verricht, bijvoorbeeld directie, management of secretariële functies. Andere overheadkosten zijn bijvoorbeeld de huur van een pand, elektriciteit en andere facilitaire voorzieningen. Deze kosten hebben geen direct verband met het productieproces, maar zijn desalniettemin essentieel voor de bedrijfsvoering.

Overhead kan zowel vast als variabel zijn. De huur van het pand is veelal een vast bedrag, maar bijvoorbeeld de kosten van gas, water en elektriciteit kunnen per maand verschillen. Overhead kan voor de gehele onderneming worden berekend, maar kan ook per afdeling of productie deel worden berekend, zodat men meer inzicht krijgt in de overhead van verschillende afdelingen.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!