Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Geconsolideerde jaarrekening

betekenis & definitie

Een geconsolideerde jaarrekening is een jaarrekening waarbij de verschillende geldstromen en vermogens van een moedermaatschappij en dochtermaatschappij(en) zijn samengevoegd.

In de praktijk komt het voor dat een onderneming een dochtermaatschappij heeft. Hoewel beide onderneming andere producten of diensten aanbieden, hebben zij dezelfde eigenaar of eigenaren. Het eigen vermogen van de dochtermaatschappij kan dan ook worden gezien als vermogen van de moedermaatschappij. Hierdoor kan men, indien dit in overeenstemming is met de eigenaren, besluiten om een geconsolideerde jaarrekening op te stellen. Hierbij worden de geldstromen, activa en passiva van de ondernemingen op een jaarrekening gepresenteerd. Het samenvoegen van deze jaarrekeningen wordt ook wel consolidatie genoemd.

Op een geconsolideerde jaarrekening kan men dus overzichtelijk zien hoeveel eigen vermogen er in totaal bij alle onderneming is en wat de uitgaven en ontvangsten zijn van het geheel. Hierbij moet men er wel rekening mee houden dat wederzijdse geldstromen en vorderingen tussen de betreffende ondernemingen niet op de geconsolideerde jaarrekening worden geplaatst. Het is gebruikelijk dat van iedere onderneming waar de moedermaatschappij 50 procent of meer van de aandelen heeft, een geconsolideerde jaarrekening wordt gemaakt.